Hümik asitler renkleri sarıdan siyaha değişen, bozulmaya dayanıklı, yüksek moleküler ağırlığa sahip, heterojen doğal kaynaklar olarak tanımlanırlar. Tori, turbiyer, hayvan gübreleri, linyitler ve leonardit gibi kaynaklarda değişik konsantrasyonlarda bulunabilirler.
Tarımda, Hümik ve Fülvik Asit Kullanımının Etkileri
Hümik asitlerin tarımsal işlemlerde önemli rolleri vardır. Katyon değişim kapasitesini (KDK) artırırlar ve toprak verimliliğini yükseltirler; böylece mineral besleyicileri bitkiler için alınabilir hale getirirler.
Humik asitler, toprakta suda-çözünebilir inorganik gübreleri muhafaza ederek, büyümekte olan bitkilere gerektiği kadarını serbest bırakırlar. Hümik maddeler özellikle kimyasal gübrelerin olumsuz etkilerini azaltırlar.
Hümik asit özellikle kök gelişimini sağlayarak bitki büyüme ve gelişimini olumlu olarak desteklemektedir. Hümik asidin yaratmış olduğu bu olumlu etki köklerde daha fazla ortaya çıktığından iyi bir köklendirici
olarak işlev yapar.
Hümik asit kök oluşumunu desteklediği gibi, kök hücrelerinin H-ATPaz enzim aktivitesini de
uyararak bitkilerin besin ve su alımını arttırmaktadır. Hümik asit kullanımına paralel olarak ürün
miktarı ve kalitesinde yükselme söz konusudur.
Hümik maddelerin eşsiz özelliği ise geniş bir pH aralığında tampon özelliği göstermesidir. Hümik asitler negatif yükleri sayesinde katyonları bağ yaparak tutarlar, böylece bitki kökleri tarafından kolayca emilirler ve hümik asitlere bağlanan mikro elementler ayrılarak kökteki hücrelerin zarından bitkiye geçerler.
Toprak içerisindeki besin elementleri arasında rekabet olmakta, uygulanan besin elementleri bitkinin
alamayacağı formlara dönüşmekte ve bazı kayıplar kaçınılmaz olmaktadır. Örneğin; demir, bakır, çinko,
mangan gibi elementler hümik asitlerce fakir, kireçli topraklarda bitkilerce alınamayan metal karbonatlara,
oksitlere, sülfitlere ve hidroksitlere dönüşebilirler. Hümik asitler, demir gibi elementlerin kristalize
olmasını önlerler ve bu gibi metalleri şelatlayarak bitkinin rahatlıkla kullanabileceği şekilde kök çevresinde tutabilirler.
İçerik
Organik Madde %4
Hümik ve Fülvik Asit %12
Suda Çözülür Potasyum %2
Nano Base Likit %82
Kullanim Alanlari ve Şekli
Restorex-HUMINEX Tüm, sera sebzeciliği, açık alan sebzeciliği, yumru bitkiler, kesme çiçekçilik, saksı bitkileri, fideler, meyve ağaçları ve endüstri bitkilerinde kullanılabilir.
Meyve ağaçlarında çiçeklenme, yapraklanma ve meyveye durma aşamalarında 3 kez yapraktan-topraktan, diğer tüm bitki türlerinde ise bitkinin 3-4 yapraklı olduğu dönemden başlamak üzere yine 3 kez 20-30 gün arayla yapraktan-topraktan uygulanır.
Sulama solüsyonu için 100 litre suya 350 ml Restorex-HUMINEX ilave edilerek karıstırılır. Bu solüsyon ile bitki yaprakları yağmurlama veya sisleme yöntemleriyle, toprağı ise genel sulama teamüllerine göre hazırlanan solüsyonla sulanır.
Restorex-HUMINEX topraktan sulama ile verilirken 1,5-2 Litre/Da aralığında kullanılır. Ağaçlarda topraktan sulamada 80/100 mI/ağaç olarak uygulanır.
Üreticiler ürün kalitesini ve miktarını yükseltmek için aşırı miktarlarda kimyasal gübre kullanmaktadırlar. Toprağa uygulanan fazla gübre hem toprakların yapısını bozmakta hem de ekonomik açıdan büyük bir külfet getirmektedir. Hümik asidin şelatlama kabiliyetinden dolayı topraklarda meydana gelen besin elementlerinin kayıplarının önüne geçilerek bu sayede, uygulanan gübre miktarında bir azalma olacağı şüphesizdir. Böylece hümik asit kullanımı ülke ekonomisine büyük bir katkıda bulunulabilir.
Hümik asitler topraktaki suyun buharlaşmasını yavaşlatırlar, kumlu ve kilsiz topraklarda suyun %3 oranında buharlaşmasını azaltırlar.
Pestisitler ve herbisitler, tarımı yapılan ürünlerin yetiştirilmesinde dünyada oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır ve bu kimyasalların çevredeki hareketleri hayati derecede önemlidir. Hümik bileşiklerin reaktif yan gruplarının iyon değiştirme kapasitelerinden ötürü, bu bileşiklerin yer değiştirme reaksiyonlarıyla pestisitleri bağlama rolünde büyük bir önem taşımaktadır. Hümik maddeler pestisitler ve herbisitlerle etkileşip kararlı yapılar oluşturarak onları bitkiler ve yeraltı suları için zararsız hale getirirler.
Hümik asitler kimyasal maddeler içermediğinden organik tarımda kullanılmasında hiçbir sakınca yoktur. Böylece hümik asit kullanımıyla bitki gelişimini desteklerken insan sağlığı da korunmuş olacaktır.
Son yıllarda yapılan birçok çalışma, hümik asidin çeşitli kültür formları ile doğal bitkilerin büyüme ve gelişmeleri yanında susuzluk, tuzluluk gibi stres faktörleri, toksik miktarlardaki elementlerin olumsuz etkilerinin giderilmesinde büyük rol oynadığını ortaya koymuştur.